SKÖTSEL AV GRAVSTENAR

Gravstenar av Sten (Granit, gnejs, sandsten, diabas) är ett beständigt material som inte påverkas nämnvärt av tiden, men som ändå kräver omvårdnad och skötsel. Alla stensorter har olika unika egenskaper som färg, hårdhet mm. Detta innebär att materialet påverkas av föroreningar som finns i luften, även växter och träd som växer runtomkring, alger, mossa mm. Vädret spelar också in en stor del.

SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL

Stenmaterial bör hållas rent och därför tvättas regelbundet. Ca 2 ggr /år
Polerade ytor är mycket lättast att hålla rena. Tvättas bort smuts med vanligt vatten genom att gnida med hand eller mjuk trasa/svamp. Se bara till att inga sandkorn repar ytan, skölj med vatten innan hand eller svamp används. Vid hårt nedsmutsad yta kan ett milt tvättmedel med neutralt pH-värde i ljummet vatten användas.

Grovslipad, finhuggen, råhuggen eller flammad yta bör tvättas minst 2gg/ år med milt tvättmedel med neutralt pH-värde och ljummet vatten. Använd gärna en rotborste. Vid hårt nedsmutsad sten Kontakta er gravstensleverantör för råd. Målad eller förgylld dekor måste tvättas försiktigt.
Alla stensorter är känslig för stearin, olja, rost och värme. ställ aldrig gravljus eller marschaller på eller i omedelbar närhet av stenen så att stänk kan uppstå eller att det blir för varmt. Feta oljor som tränger in i stenen är mycket svåra att få bort